WC akadálymentesítés

Az akadálymentesített WC helyiség igénybevevői

Többen azt gondolhatják, hogy az akadálymentesített mellékhelyiséget csak a fogyatékossággal élők vehetik igénybe. Csakhogy ez tévhit, hiszen ezek az illemhelyek a „Design for all” eszme jegyében került megtervezésre, vagyis mindenki használhatja.

Ennek szellemiségében ahol az épület funkciója is engedi kisgyermekes családok miatt az akadálymentes WC helyiségekben fali lehajtható pelenkázók telepítése is javasolt. Ugyan nem megengedett, de számtalanszor előfordul, hogy az akadálymentes WC ajtaja zárva van viszont a megnövekedett igény hatására remélhetőleg ez a helyzet megváltozik.

lehajtható babapelenkázó

 

Lezárt akadálymentesített WC és annak következményei

  • Szomorú tény, hogy a vandalizmus miatt zárják ezeket a sajátosnak tartott helyiségeket, ami ellen vandálbiztos kapaszkodók, piperetárgyak és szaniterek alkalmazásával lehet védekezni.
  • Az akadálymentes WC lezárásának másik oka, hogy ezeket a helyiségeket előszeretettel takarítóeszköz raktárnak használják. Azonban ez szigorúan tiltott, hiszen így sérülnek a fogyatékossággal élők alapvető jogai, ennek következtében az alapszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés már nem biztosított.

Ennek megakadályozására az akadálymentes WC –t foglaltság-jelzővel, belül elliptikus fordítógombbal, kívülről csavarhúzóval és érmével is nyitható zárral kell ellátni.

Lezárt akadálymentesített WC-zár

Biztonsági megfontolásból a WC-zár kívülről is nyitható, hogy egy a helyiségből leadott segélyjelzés esetén a felkészített személy a helyiségbe juthasson és tudjon segíteni a segélykérő személynek.

Az akadálymentesített WC ajtajának következésképpen kifelé nyílónak kell lennie.

 

Az egyedi akadálymentes WC-csésze

  • A hagyományos magasságú (40 centiméter) WC-csészéhez viszonyítva az akadálymentes WC-csésze ülőmagassága (46-48 centiméter közötti) pár centivel magasabb. A WC-ülőkével szembeni követelmények a nagy igénybevétel miatt a szilárdság, illetve a rögzítőelemek fém kivitele.
  •  Az akadálymentes WC felszereléseit itt találja.

egyedi akadálymentes WC-csésze - álló

  • Akadálymentes WC-csésze felszerelés után 70 centiméterre áll ki a fal síkjából. Ez azért van, hogy a kerekesszékből is biztosítva legyen az oldalról történő biztonságos átülés a WC-csészére.

egyedi akadálymentes WC-csésze - fali

Az átüléshez oldalról 90 centiméter, elölről 135 centiméter szabad területre van szükség akadálymentes WC-csésze esetén.

Az akadálymentes WC-nél alkalmazott kapaszkodó

Elsősorban az akadálymentes WC-csésze oldalaihoz kell kapaszkodókat szerelni, az átülési oldalon felhajtható kivitelben. Azonban ha mód van rá az akadálymentes WC végébe az öblítőtartály oldalára is kerüljön vízszintes kapaszkodó.

A szerelő- vagy hátfalra felhelyezett akadálymentes kapaszkodóknak a WC-csésze elejétől minimum 5-10 centiméterrel előrébb kell állni, így a kapaszkodók hossza legalább 75-80 centiméter. 
30 milliméter a felszerelhető kapaszkodók legkisebb átmérője, az ennél vékonyabb kapaszkodó kialakításban és teherbírásban sem alkalmas nem otthoni használatra.

reszletek1-1

 

Akadálymentesítéshez segélyhívó rendszer telepítése

mozgáskorlátozott wc vészlyelzőMegtörténhet, hogy az akadálymentes WC-ben valaki leesik az ülésről vagy rosszul lesz. Ezekre az esetekre felkészülve szükséges, az akadálymentes WC-csészéről is könnyen elérhető segélyhívó rendszer kiépítése, amely használata segítségével képzett személyzet a bajbajutott segítségére siethet. Az akadálymentes WC-ben szükséges telepíteni a segélyhívó nyugtázó gombot. A segélyjelzést hang- és fényeffektus kíséri az állandó felügyeletű helyiségben és a WC-ajtó felett.

reszletek1-1

 

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.