Vezetősáv és előjelzés

akadalymentes-vezetosavA vezetősáv vakok és gyengénlátók számára biztosít információt, hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódó-képességüket.

Az akadálymentesítéskor a vezetősáv nemcsak a gyengénlátók (nagyfokú látás sérüléssel élőknek) hanem a vakok (fehérbottal közlekedőknek) számára is szolgál információval.A kültéri vezetősáv-kiépítéséről az MVGyOSz (Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége) álláspontja 2009 novemberében jelent meg. A teljes anyag megtekinthető itt.

 

Néhány alapvető elképzelés az MVGyOSz kültéri vezetősávokhoz kapcsolódó állásfoglalásából:

„A közterületeken és közlekedési létesítményekben célszerű minél egyszerűbb, egyértelműen megkülönböztethető taktilis jelrendszert alkalmazni. Ez kétféle jelet tartalmaz:

1. „Állj! Veszélyforrás következik” jelentésű figyelmeztetőjelzés – pontszerű, diagonális elrendezésű, 25-45 mm átmérőjű gömbszeletekkel illetve csonkakúpokkal strukturált felület

2. „Erre haladhatsz biztonságosan” jelentéssel bíró vezetősáv – a haladás irányával párhuzamos, legalább 30-40 mm széles bordázatú felület.
A taktilis jelek mindenképpen pozitív, azaz a burkolat 0 szintjéből +2-5 mm magasságban kiálló, kidomborodó jelet tartalmazzanak. (…) Kizárólag a járófelületből kidomborodó felületi struktúra megfelelő, a bemart – negatív – jelzések ugyanis nem vagy nem eléggé érzékelhetőek.

A taktilis felületek színben is legyenek kontrasztosan eltérőek a környező burkolattól, ajánlott a fehér és az élénk sárga szín használata, vagy pl. világos színű burkolat esetén a fekete és antracitszürke. (…)

Ezen túlmenően a jelzések csak csillogás-, tükröződés, káprázás-, csúszás- és botlásmentes kivitelűek lehetnek.”

Eltérőek lehetnek a kültéri vezetősávoktól a beltérben alkalmazott vezetősávok a különböző esztétikai igények kielégítése miatt.

IT0041 taktilis vezetősáv a Magyar Kormányablakok, iskolák, közterek, közintézmények referencia terméke.

reszletek1-1

 

Rozsadamentes taktilis vezetősáv vakok és gyengénlátók számára 

Mind a beltéri, mind a kültéri vezetősávra jellemző: hogy a haladási iránnyal párhuzamosan, síkból kidomborodóan bordázott.

A beltéri és a kültéri figyelmeztető előjelzésnél szükséges betartani a következőket: maximálisan süllyesztett lépcsőkar, rámpakar, járdaszegély szélességű és minimum 60 centiméter mélységű figyelmeztető sáv szükséges.

A megfelelő geometria betartás elegendő beltéri figyelmeztető előrejelzés és vezetősáv telepítéséhez a kisebb mértékű koszolódás, illetve a botlásveszély elkerülése miatt a burkolat síkjából nem szükséges 5 milliméter magasságban kiemelni, elégséges a 2-3 milliméternyi magasság.

Megtörténhet, hogy beltérben a gyengénlátók és a vakok vezetősávja elkülönül egymástól, ugyanis a gyengénlátók minimum 30 százalékban a környezetből kitűnő színkontrasztot észlelik a vezérlősávból, a vakok felület bordázottságát érzékelik. Az optimális belsőépítészeti elemekkel elérhető, hogy mindkét látássérült csoport ugyanazon akadálymentesített épületben közlekedhessen abban az esetben is, ha a taktilis és a színbeli tájékoztatás elkülönülten találtató.

 

 

reszletek1-1

Poliuletán taktilis vezetősávok

ITPP1 Taktilis vezetősáv vakok és gyengénlátók számára. Utólagosan telepíthető taktilis vezető és figyelmeztető padló jelzések vakok és gyengénlátók számára.

Telepítés gyors és egyszerű. Telepítése poliuletán ragasztóval történik. lefagasztható kivitelben. Azokban az intézményekben ahol az utólagos akadálymentesítést a padlóburkolat cseréje nélkül szeretnék megvalósítani, ideális hosszútávú megoldást biztosít cégünk kiválló terméke. A vezetősávhoz színben és mintázatban is megegyező figyelmeztető jelzések is kaphatóak. Kül és beltérben egyaránt használható, rögzítési megoldások függvényében. Bővebb információkért keresse munkatársainkat. Kórházakban, iskolákban ahol fontos a jól takaríthatóság és a költséghatékony hosszútávú megoldás, egy ideális választás az ITPP1 Taktilis vezetősáv.

Méretek:

Hossz: 50cm
Szélesség: 3.5cm
Magasság: 3mm
Súly:70g

reszletek1-1

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.