Braille információs tábla, tapintható térkép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braille információs táblák

Az Induct Trade Kft. immár 4 éve készít saját grafikai műhelyében Braille információs táblákat. Úgy gondoljuk, hogy a közintézményekben lévő, a vakok és gyengén látó személyek tájékozódását segítő tábláknak akadálymentességi szempontból tökéletesnek, szakszerűnek és esztétikusnak kell lenniük. A normál DTP stúdiókban gyártott akadálymentes információs táblák sok esetben nem veszik alapul az infokommunikációs akadálymentesítés legfőbb kritériumait.

Az általunk készített Braille feliratok tartósak. Nem gyártunk felragasztható Braille csíkokat, melyek egy mozdulattal letéphetőek, sok esetben nem megfelelő méretűek, valamint az utólagosan felragasztott Braille matricák nem keltelek profi hatást, besárgulhatnak, feljöhetnek a felületről.

Az Induct Trade Kft. kizárólag beültetett, rozsdamentes acél vagy akril Braille golyókat használ a táblák feliratozásához. A PVC, plexi, alumínium vagy fa táblákba mechanikus CNC segítségével megfelelő méretű lyukakat fúrunk, majd ezekbe a lyukakba kerülnek beültetésre a Braille golyók. Ezeknek a feliratoknak a mérete, helyesírása és a teljes kialakítása a Vakok iskolájában használt Braille ABC szerint készülnek.

Az akadálymenetes információs táblákat 1,20-1,60 m közötti általános szemmagasságba kell elhelyezni. Kültérben időjárásálló, mindenhol 70%-os színbeli kontraszttal, matt kivitelben kell készülniük. A képi információk könnyebbé teszik a tájékozódást, ezért a feliratok mellett ahol lehetséges, piktogramok megjelenítését is alkalmazzuk.  Funkciójelző táblák esetében a piktogramok mérete általában 10x10cm.

Az információs táblák segítséget nyújtanak a tájékozódásban mindenkinek, nem csak a fogyatékkal élő személyeknek. Ezért meglétük elengedhetetlen. Az esélyegyenlőségi alapelveket figyelemben tartva, az akadálymentes információs táblák a látássérült személyeken kívül nagy segítséget jelentenek a szellemi fogyatékkal és az autizmussal élő embertársainknak is.

A Braille táblákat funkciójuk szerint cégünk 5 csoportba sorolja:

  • Ajtó melletti (funkciójelző) Braille táblák
  • Az épület alaprajzának tapintható térképével ellátott Braille információs táblák
  • Irányjelző Braille táblák
  • Intézményi Braille táblák

Ajtó melletti (funkciójelző) Braille táblák:

Az adott helyiség funkcióját jelölő ajtó melletti táblákat mindig kilincs felőli oldalra kell elhelyezni, 120-160cm magasságban. Ezek a táblák általában 30x10cm méretűek, és fekvő téglalap alakúak. A legtöbb helyiségfunkciót piktogrammal lehet ábrázolni a szöveges megjelölés mellett. A tábla alapszínét és a betűk, piktogramok színét minden esetben a megrendelő kérését figyelemben tartva, az akadálymentességi szempontokat figyelembe véve választjuk ki. A Braille felirat tartalmaz minden, a látók számára közölt információt, legyen az a helység megnevezése, számozása, esetleg iránya..stb.

Tapintható térképpel ellátott Braille információs táblák:

Földszintes épületek esetében leggyakrabban a főbejáratánál, vagy ha van, az akadálymentes bejáratnál szokták elhelyezni az alaprajzos információs táblát.

Ez a tábla segíti a látássérült vagy vak személyeket az intézményen belüli tájékozódásban. A tábla tapintható formában megjeleníti az épület sematikus alaprajzát. Az alaprajzon belül az egyes helyiségek Braille és látható számozással is el vannak látva. A számozás visszaköszön az alaprajz mellett egy helyiség-felsorolással párosítva, így a látó és nem látó egyének is könnyedén be tudják azonosítani, hogy az intézményen belül hol találják az a pontot, ahová tartanak. A felsorolás természetesen Braille írással is megjelenik a táblán. A táblákon minden esetben jelölésre kerül egy „ÖN ITTÁLL” pont, melyhez képest tudják a látogató betájolni, hogy merre kell indulniuk. Nagyon hasznos ez az információs tábla olyan intézményeknél, hol nincs portaszolgálat és a tájékozódásban sokszor nincs segítsége az embernek pl. óvodák, bölcsődék esetében..

A alaprajzos táblákra rendre készülnek ún. magyarázó jelölések, melyek a látássérült személyeknek elmagyarázzák Braille írással, hogy az egyes vonalak mit jelentenek a térképen pl. fal, ajtók, rámpa, ön itt áll..stb jelölései..

Egyre gyakrabban használunk a nagy információs tábláink készítésekor is piktogramokat. Azokban az esetekben, ahol az intézmény alaprajza nem túl nagy, vagy nem túl részletes és a tábla méret is megengedi, úgy az egyes helységekbe nyomtatva megjelenítjük az adott helység funkciójának piktogramját, ezzel is segítve a tájékozódást. Pl. ffi, női, AM mosdó piktogramja..

A tapintható térképpel ellátott információs tábláink mindig megfelelő méretű, jól olvasható, talp nélküli betűtípussal pl. Arial vagy Helvetica készülnek.

Irányjelző Braille táblák:

Az intézményen belüli irányjelző táblák, mint ahogy azt a nevük is jelzi, az épületben megtalálható helyiségek irányait jelölik. Ezek az irányjelző táblák lehetnek falra szereltek vagy plafonról lelógatott típusúak. Utóbbi esetben természetesen nem készül Braille felirat. Az irányjelző táblák az adott helyiség megnevezését, annak piktogramját, Braille megnevezését és az irányt jelölő nyilat tartalmazzák. Ezek a táblák lehetnek 1- vagy többsorosak is. Készülhetnek digitálisan nyomtatott formában PVC-re vagy plexire kasírozva, vagy alumínium sínes, cserélhető táblabetétes formában is. Olyan helyekre javasoljuk a cserélhető változatot, ahol az adott funkció gyakorta változik, vagy változhat. Ebben az esetben nem kell az egész táblát lecserélni annak érdekében, hogy mindig pontos információt tartalmazzon, csupán egy kis táblacsíkot.

Intézményi Braille táblák:

Azokat a táblákat, melyek az adott intézmény alapvető információit tartalmazzák, úgy mint az intézmény neve, címe, elérhetőségei, nyitva tartása, logója..stb., cégünk Intézményi táblának nevezi.

A táblán megjelenő összes információt Braille karakterekkel is megjelenítjük. Legtöbbször ezek a táblák kültéri kialakításúak, ezért javasoljuk a gravírozott kialakítást.

Nagyon elegáns és megfizethető forma az ún. szálhúzott DEBOND (alumínium/műanyag) szendvicslemezből készült tábla. Itt a szálcsiszolt alumínium felületen a gravírozott szöveg fekete, nagyon jól látható (tapintható is). Általában ezeket a táblákat rozsdamentes acél fali távtartóval gyártjuk, mely még esztétikusabbá teszi a megjelenést.

Az akadálymentesítésen túl…

Cégünk szakmai tapasztalata a grafikai megjelenítésben arra ösztönzött minket, hogy bővítsük szolgáltatásaink körét. Újabb és újabb technológiai fejlesztéseket vittünk végbe, hogy megújult gépsorunkkal ügyfeleinket szélesebb körben tudjuk kiszolgálni nyomdai, grafikai, design és gravírozás technikai területen is.

Csúcstechnológiás ipari nyomtatónk fotó minőségben tud nyomtatni bármely, a megrendelőnk kívánsága szerinti plakátot, matricát, faltetoválást, padlómatricát..stb.  Valamint színskála szerinti minőségi plotterfólia vágást tudunk vállalni természetesen hordófóliával ellátva, a könnyebb felragasztás érdekében. Amennyiben ügyfelünk nem rendelkezik kellő tapasztalattal a dekorálásban, szakképzett kollégáink szívesen segítenek a fólia vagy matrica felragasztásában is.

Mechanikus és lézergravírozó gépünkkel olyan egyedi reklámtárgyakat, időtálló, esztétikus ajándékokat tudunk készíteni – nagyon rövid vállalási határidővel -, mely sorának csak a megrendelők képzelőereje szabhat határt. A felhasznált anyagok sokszínűsége, a megmunkálási lehetőségek változatossága valamint az ötletek végtelen tárháza miatt az elkészült termék mindig egyedi és semmiképp sem tömegcikk.

 

 

 

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.