Akadálymentesítés rámpa használatával

akadalymentes-rampa1A kisebb szinteltolódások akadálymentesítéshez, “lépcsők kiváltására”, akadálymentes rámpa alkalmazható.

Sok esetben az épületek már meglévő előlépcsői mellé helyeznek rámpát, az új létesítmények esetén többnyire fellelhető, hogy a környező járda és a földszinti padló között nincs szintkülönbség emiatt a bejutáshoz sem rámpára, sem előlépcsőre nincsen szükség.

Kültéri rámpánál az R12-es csúszásmentességi elvárás teljesüljön, tehát a felülete a sár, esővíz és a hó miatt csúszásmentes kialakítású legyen. Ennek megvalósítása történhet fagyálló kültéri csúszásgátló gres járólap használatával, de jobb megoldás ha a járda burkoló anyagával egyező beton – aszfalt- kiselemes térkő burkolat kerül0 a rámpára, illetve az előlépcsőre is.

akadalymentesites-rampa-pictKerekesszék megcsúszásának vagy borulásának elkerülése érdekében a lejtőkar (rámpakar) csak egyenes lehet mivel ezen felület segítségével lehet biztosítani, hogy a szék minden kereke érintkezzen a burkolattal ezáltal megfelelő legyen a biztonság.

A feljáró (rámpa) előtt és után garantálni kell a kerekesszék 360°-os megfordulását, amely végrehajtásához egy 1,50 méter átmérőjű fordulókör elengedhetetlen.

A többkarú lejtő maximum 1,80 méter szintkülönbség áthidalásra építhető ki, azonban kb. 80 centiméter szint-különbség felett kifizetődőbb függőleges személyemelőt kialakítani.

Az Induct Trade Kft. raktárról elérhető mobil kerekesszék rámpái:

 Csúszásmentesített, összecsukható mobil kerekesszék rámpák raktárról, azonnal elérhetőek cégünknél.

A mobil rámpák előnyei:

  • A rámpák könnyen hordozhatók, bárhol használhatók

  • Pillanatok alatt szét- és összeszerelhetők

  • Felületük csúszásmentesített anyaggal van bevonva, ezáltal fokozottan biztonságos a használatuk
  • Oldalaiokon 4cm magas perem található, mely az oldalirányú lecsúszást gátolja.

 reszletek1-1

 

[spoiler title=”Jogszabályi hivatkozások” open=”0″ style=”2″]

Az akadálymentes rámpa tulajdonságait rendeleti szinten az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről) szabályozza (2012. áprilisi állapot):

66. § (2) Akadálymentes közlekedéshez:

b) a legfeljebb 2 cm-es szintkülönbség elfogadható,

c) a legfeljebb 17 cm-es szintkülönbség áthidalásához legfeljebb 8%-os (1:12) lejtésű rámpa is alkalmazható,

d) a 17 cm-nél nagyobb szintkülönbség áthidalásához legfeljebb 5%-os (1:20) lejtésű rámpát kell alkalmazni,

e) egy lejtőkarral legfeljebb 0,45 m szintkülönbség hidalható át,

g) a többkarú lejtők áttekinthetőséget biztosító mellvéddel alakítandók ki,

h) a lejtőhöz két fogódzkodó korlátot kell biztosítani, a járófelülettől mért 0,70 m és 0,95 m magasságban, az 1,50 m-nél szélesebb lejtőknél mindkét oldalon kapaszkodót kell elhelyezni és a pihenők mentén megszakítás nélkül továbbvezetni,

i) a szabadtéri lejtőt csapadéktól védetten, ennek hiányában megfelelő csúszásgátló bordázattal kell kialakítani.

(3) Akadálymentes közlekedéshez

a) a lejtőkarok hosszában legfeljebb 9,0 m vízszintes hossz után pihenőt kell beiktatni, amelynek hossza legalább 1,5 m legyen,

b) ha a lejtő járóvonala törtvonalú, akkor a töréspontoknál legalább 1,5 X 1,5 m szabad terület biztosítandó a kerekesszék fordulásához,

c) több karú lejtők esetében legalább minden második kar utáni pihenőn legalább két kerekesszék találkozásához szükséges szabad hely biztosítandó.

68. § (1) Az 1,0 m-nél hosszabb vízszintes vetületű gyalogos közlekedés céljára szolgáló (…) rámpát, lejtőt fogódzkodóval kell megvalósítani. Azt a (…) rámpát, lejtőt, amelynek a járófelülete a csatlakozó terepszintnél

a) 0,17 m-rel magasabban van, a fogódzókon felül megfelelő méretű lecsúszás elleni védőperemmel,

b) legalább 0,95 m-rel magasabban van, lecsúszást gátló korlátkialakítással vagy mellvédfallal

kell megvalósítani.

(2) (…) a lejtőkar kezdetén és a végén a kapaszkodók 0,30 m-rel nyúljanak túl. A kapaszkodó 4,5–5 cm átmérőjű, kör keresztmetszetű markolattal rendelkezzen. A markolat faltól való távolsága 4,5 cm legyen. A korlát markolatán a kéz legyen végigcsúsztatható és a környezethez képest színe kontrasztos legyen.”

akadalymentes, rámpa, mobil

 

[/spoiler]

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.