Akadálymentesítés menekítő hordszékkel

IT CMA-EASY 

CMA-Easy Evakuáló szék

A menekítő hordszék és a hernyótalpas lépcsőjáró új kombinációja.

lépcsőjáróMár raktárról is elérhető az újdonságnak számító könnyen és egyszerűen kezelhető lépcsőjáró hordszék. Amíg a menekítő hordszékek a személy lépcsőn lejuttatását hivatott szolgálni az  IT CMA-EASY  elektronikájának köszönhetően az emeletre szállítást is biztosítja. Könnyű kezelhetőségének köszönhetően pillanatok alatt működésbe hozható. Összecsukott állapotábaban egy lépcsőfordulóban is kényelmesen elhelyezhető. Gyors és praktikus megoldást biztosít a mindennapon használat során vagy képszenléti segédeszközként. Az idős, beteg, vagy mozgásukban korlátozott személyek lépcsőn törénő szállítását elősegíti. Középületekben a lift meghibásodása esetén sem jelent problémát a rászoruló szemék emeleti szintekre juttatása. A szállított személyt biztonsági övekkel rögzíthető a szállító eszközhöz, ezzel elkerülhető, hogy a szállítás folyamán kiessen a székből a rászorult. 
reszletek1-1

 

 

A többszintes létesítmények akadálymentesítésekor a szintek akadálymentes elérésére akadálymentes felvonó(k) telepítése szükséges. Az épületben tartózkodók figyelembevételével Tűzoltó Szakhatóság állapítja meg, hogy a felvonó veszély, áramszünet esetleg tűz esetén a bejárati szintre lemenő majd megálló, tehát biztonsági felvonó vagy sem.

A mozgásszervi fogyatékossággal élők az akadálymentes felvonó segítségével az épület rámpával nem elérhető bármely szintjét biztonságosan megközelíthetik.

 IT CMA-H Evakuáló szék

Azonban a felvonók jó része áramszünet, műszaki okok, veszély vagy tűz esetén nem üzemelnek. Ezekben az esetekben a kerekesszéket használóknak nincs lehetőségük az emeletekről, illetve a pincéből az akadálymentes bejárati szintig eljutni ahonnan elhagyhatják az épületet.

Legmegfelelőbb, ha a fogyatékossággal élők emeleten belül akadály nélkül tudnak átmenekülni a veszélyes helyről egy biztonságos területre azonban ha ez nem megoldható akkor más alternatívát kell keresni.

Ilyen helyzetekre hozták létre a nyugati országokban már régóta használt, de hazánkban még nem annyira elterjedt összecsukható menekítő hordszéket.

Az összecsukható menekítő hordszék mozgásszervi fogyatékos lépcsőn történő mozgatására szolgál, az arra kiképzett személy koordinálásával és csak ha a lift használaton kívül van. Fontos tudni, hogy a menekítő hordszék nem válthatja ki a rámpát, felvonót vagy a függőleges személyemelőt csak és kizárólag fenti esetekben vehető igénybe! Az összecsukható menekítő hordszéket a koordinátor a lépcsőn mozgatja, kiküszöbölve a szintkülönbséget.

 reszletek1-1

Akadálymentesítési termékajánló lépcsőkhöz

akadalymentes-menekitoszekAz összecsukható menekítő hordszékhez való hozzáférést lehetőség szerint mindenki számára elérhetővé kell tenni, lehetőleg a menekülést szolgáló lépcsőnél. Azért kell a korlátlan hozzáférést biztosítani, nehogy súlyosabb esetben a menekítés meghiúsuljon, például a hordszék elzárása miatt. A hordszék szekrényben is elhelyezhető ekkor a menekítő hordszék egyezményes jelét ki kell rakni a tárolóra. Az illetéktelen eltulajdonítás megelőzésére szolgálhat egy olyan zárt szekrény alkalmazása, amely szekrény zárja csak tűzjelzés, lift meghibásodás vagy áramszünet esetén old ki.

Alkalmazáskor a menekítést végző személy az összecsukott hordszéket előveszi, kinyitja és a menekítendő személy a kerekesszékből a székbe segíti. Az átülésre nincs szükség abban az esetben, ha a menekítő hordszék a kerekesszék rögzítésére is alkalmas.

reszletek1-1

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.