Ügyfélszolgálat akadálymentesítés

Vajon szükséges az ügyfélszolgálatokon akadálymentes, térdszabad asztalt / pultot biztosítani az ügyfelek részére?

A válasz igen, ugyanis figyelembe kell venni a kerekesszékkel közlekedők a látás- és hallássérültek igényeit is a térdszabad asztal, pult kiválasztásánál és beépítésénél.

Hogyan történhet egy pult / asztal akadálymentesítése kerekesszékkel élők számára?

A kerekesszékben ülő ember szélességi, illetve magassági adottságai kihatással vannak a pult magassági kialakításaira. Hiszen a kerekesszékes személy a székből ülve ír, kommunikál a pultnál, asztalnál.

Leginkább arra kell ügyelni, hogy a pult, asztal előtt meglegyen a minimum 120 centiméteres szabad hely a kerekesszékkel való beálláshoz.

Abban az esetben, ha a kerekesszéket használó embernek a pultnál, asztalnál írni szükséges, akkor akadálymentesítés során arra kell ügyelni, hogy a kerekesszékes személy térde akadály nélkül beférjen az asztallap alá, mivelhogy az épek hasonló tevékenység közben térdüket az asztallap alá helyezik, hasfalukkal szinte érintik az asztallapot.

A kerekesszéket használó személy esetében 75 – 80 centiméter magas asztallap célszerű, ez magasabb a normál asztal méreténél, hiszen a székben ülő személy térde általában magasabban helyezkedik el. Az asztal kerekesszékkel történő akadálymentes használatához az is hozzátartozik, hogy minimum 80 centiméter szélesen és 50 centiméter mélyen ne legyen semmi zavaró akadály vagy merevítő.

asztal akadálymentesítése

A legideálisabb, ha állítható magasságú pult vagy asztal készül, ezáltal kényelmesen és biztonságosan tudja használni mind a manuális kerekesszéket, illetve az elektromos kerekesszéket használó személy ahol is a térd magasabban helyezkedik el.

Az akadálymentesítés során a térdszabad asztallap készülhet le- és felhajtható kivitelben is, ekkor azonban ügyelni kell arra, hogy a fogyatékkal élő személy is akadálymentesen tudja végrehajtani az asztallap vízszintes állásba helyezését.

Körülbelül 110 centiméter magasságú írófelület kényelmes az álló helyzetben végzett íráshoz. Ellenben ha például egy nővér- vagy recepcióspult ennél magasabb, akkor a kerekesszékkel érkező ügyfél, akinek a szemmagassága körülbelül 120 centiméter, nem tud megfelelően kommunikálni a pult mögött elhelyezkedő ügyintézővel, recepcióssal. Emiatt ha nem szükséges írni ügyintézés közben akkor a pult magassága ne haladja meg a 110 centimétert az akadálytalan ügykezelés lebonyolítása érdekében.

pult akadálymentesítése

 

pultba épített indukciós hurok indudtion loop europaHogyan történhet egy asztal / pult akadálymentesítése a hallássérültek számára?

A hallássérült embereknél jelentős lehet, hogy az ügyintéző jól megvilágított és árnyékmentes helyen legyen, hiszen jórészük a beszélgetés közben szájról is olvas.

A nagyothallók akadálymentes információcseréjét pluszintézkedésekkel is elő lehet segíteni: az akadálytalan beszélgetés érdekében indukciós hurokerősítő rendszer telepítése lehet a megoldás, a berendezés segítségével a pultnál beszélő hangja felerősödik, ezáltal a hallókészüléket viselő hallássérült a mágneses rezonanciává alakított beszédhangot jobban hallhatja.

Az indukciós hurok nem csak fixen telepített, de hordozható, mobil kivitelű is lehet. Ez azért ideális, mert a helyszínen kölcsönözve a hallássérült személy részére az épület vagy intézmény bármely pontján biztosítja a zavartalan akadálymentes, beszélgetést vagy esetlegesen a négyszemközti kommunikációt is.

reszletek1-1

 

Hogyan történhet egy asztal / pult akadálymentesítése látássérült személyeknek?

A látássérültek egyértelmű vezetősáv segítségével kell egy épületbe a recepciós pulthoz vagy a portáshoz vezetni, hogy a portástól, illetve az ügyintézőtől megkapják a legmegfelelőbb útbaigazítást.

reszletek1-1

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.