Parkoló akadálymentesítés

akadalymentes-parkolotablaEzeket a megállóhelyeket nem kizárólag mozgássérültek, hanem egyéb fogyatékossággal élők is használhatják erre jogosító igazolvánnyal. A mozgássérülteknek a legrövidebben megközelíthetővé kell tenni a mozgássérült parkoló és az akadálymentesített épület bejárat közötti utat.

Főleg mozgássérültek parkolását segítő akadálymentes parkoló méreteinek előírásait

  • a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (továbbiakban: OTÉK) című jogszabály,
  • az ÚT 2-1.208 jelzésű „Akadálymentes közúti létesítmények (A KTSZ kiegészítése)”című útügyi technológiai szabály (továbbiakban: Szabvány),
  • azon kívül a tenderekhez előírtan betartandó „Segédlet a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtéséhez – Komplex akadálymentesítés” című dokumentáció (továbbiakban: Segédlet)

foglalja magába.

reszletek1-1

 

Mozgássérült parkolók mennyiségének meghatározása

A mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyek számát az adott épület rendeltetéséből adódó összes parkolóhelyhez viszonyítva kell meghatározni. Bővítéskor az épületbővítményhez megadott parkolók számhoz kell a mozgássérültek részére kialakítandó parkolószámot megadni. Azonban akadálymentesítéskor minimum 1 darab mozgássérült parkolót létesíteni kell. Minden elért 50 darab parkolóhelyből 1 darabnak mozgássérült, akadálymentes parkolónak kell lenni. 2 egymás mellet lévő mozgássérültek részére épített parkolónak megengedett, hogy közös kiszállási sávja legyen, de 4 darab mozgássérült parkolónál több ne kerüljön egymás mellé (OTÉK 42. § (3)).

 

Mekkora a mozgássérült parkoló szélessége

Az akadálymentes parkoló legkisebb szélességi mérete 3,60 méter azt összes előírás egységesen kiköti.

A szabályok között abban már található eltérés, hogy mekkora kiszállási sáv felfestése szükséges a gépkocsiból történő kiszálláshoz.

  • OTÉK a kiszállási sávot nem szabályozza,
  • az irányelv (szabvány) alapján 1,10 méter széles kiszállási sáv tartozik a 2,50 méret széles parkolóhoz.
  • A kiegészítés (segédlet) szabályai alapján 1,50 méter széles kiszállási sávot kell létesíteni a 2,10 méter széles parkolóhoz.

Mód van rá, hogy a két szomszédos mozgássérült parkoló azonos kiszállási sávval rendelkezzen.

  • Az irányelv alapján 2 x 2,50 méter parkoló + 1,10 méter kiszállási sáv = 6,10 méter szélesség szükséges 2 darab, kiszállási sávval ellátott mozgássérült parkoló kialakításához.
  • A kiegészítés alapján 2 x 2,10 méter parkoló + 1,50 méter kiszállási sáv = 5,70 méter szélesség szükséges 2 darab, kiszállási sávval ellátott mozgássérült parkoló kialakításához.

 

Mekkora a mozgássérült parkoló hossza

A kiegészítés párhozamos parkolásnál legkevesebb 6,50 méterben adja meg az akadálymentes parkoló hosszát. Az irányelv és a kiegészítés is egységes abban, hogy a merőleges mozgássérült parkolót 5,50 méterben állapítja meg.

A normál, azaz nem merőleges akadálymentes parkoló azért hosszabb mert a gépkocsi előtt és mögött biztosítani kell adott esetben a kerekesszékes használó teljes megfordulását ami 1,50 méteres megfordulókör.

 

Mozgássérült parkoló felületi kialakítása

Az akadálymentes mozgássérültek részére kialakított parkolók burkolatának egybefüggő felületűnek, síknak és szilárdnak kel lenniük. A kerekesszék biztonságos használata érdekében a parkolók vízelvezetés miatti felületi lejtése nem lépheti túl a 1,5 százalékot. A gépjárműből akadálymentes parkoló esetén csak a gépjármű alatti burkolat síkjára történhessen a kiszállás magasabban elhelyezkedő járdára ne.

Az akadálymentes parkolót elhagyva legfeljebb 8 százalékos lejtésű rámpán lehessen a járdára feljutni.

Az akadálymentes parkoló burkolatára felfestendő az akadálymentesség egyezményes jele, valamit elé KRESZ jelzőtábla kihelyezendő, több akadálymentes parkolási lehetőség esetén például a „2x” kiegészítő-táblával együtt.

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.