Ajtó akadálymentesítés

Mekkora az akadálymentesített ajtó nyílásmérete?

Szabály, hogy minimum 90 cm szabad szélességet és 195 cm szabad nyílásmagasságot kell megvalósítani az akadálymentesítés során. A kétszárnyú ajtóknál csak az elsődlegesen nyíló szárnynál kell ezt a méretet biztosítani. A tényleges nyílásszélességet egyszárnyú ajtónál a kilincs felöli tok belső éle és a derékszögben kinyitott ajtószárny belső éle, a pánt felőli tok belső éle (a kisebbiket figyelembe véve) között határozzuk meg.

akadálymentesített ajtó nyílásmérete

Kétszárnyú ajtó esetén a másodlagos szárny hosszanti horony (falc) belső élétől mérendő a szabad nyílásméret, az elsődlegesen nyíló ajtószárny 90°-ban kinyitott belső éle, a pánt belső élétől meghatározva, a kisebbik értéket figyelembe véve.

Egyszárnyú ajtók

Ennél az ajtó típusnál meghatározó előre tisztában lenni azzal, hogy milyen tokú nyílászáró pl.: normál fa, keskeny acél / fa, kerül az ajtónyílásba. Hiszen tervezéskor a névleges méret adatok, nem a tok belső méretei, hanem a kőműves munkához szükséges falnyílás méretei találhatóak meg. Célszerű az építési engedélyezési terven feltüntetni a tok típusát, mivel tok vastagsága befolyásolhatja a szabad nyílásméretet.

Tokozás szerint az alábbi névleges szélességek elfogadhatóak:

  • Normál fa tokozást használva a tokvastagság ~7,5 cm, minimum 105 cm, de inkább 110 cm névleges szélességű egyszárnyú ajtó a megfelelő.
  • Vékony fa / acél tokozást alkalmazva a tokvastagság ~3 cm, az akadálymentes szélesség kialakításához elegendő 100 cm névleges szélességű ajtót tervezni.

A gyakorlatban nem mindig célszerű a minimális szélességet túllépni, hiszen a folyosó szűkössége, vagy valamilyen bútorozás miatt éppen a szélesebb méretű ajtó korlátozza a kilincs akadálymentes használhatóságát.

Kétszárnyú ajtók

Sokszor előforduló kivitelezési és tervezési hiba, akadálymentes útvonalba található szimmetrikus szárnykialakítású kétszárnyú ajtóknál, például a 150 cm szélességet elégségesnek vélni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az akadálymentes manuálisan nyitható kétszárnyú ajtó esetén az egyik szárny nyitásával biztosítani kell a minimum 90 cm-es szabad nyílásszélességet. Emiatt aszimmetrikus szárnnyal kell megtervezni és kivitelezni a 2 méternél keskenyebb kétszárnyú ajtókat.

Kilincs használhatósága

Megtörténhet, főleg már meglévő épületek akadálymentesítésénél, hogy a kilincs megközelítéséhez szükséges előírt elegendő hely nincs meg (ld.: alább OTÉK 62. § (6)). Új épület esetén legjobb, ha még a tervezés során megtörténik a hozzáférés megfelelő kialakítása.

  • Néhány alkalommal nincs lehetőség a nyílászáró kicserélésére (pl.: ilyen lehet egy műemlékileg védett épület esetén), ekkor más megoldást kell keresni. Ezeken a helyeken az egy, illetve mindkét ajtószárny automatikus mozgatása szükségszerű.
  • Belső ajtóknál használható impulzus nyitású elektromos zárfogadó, mely segítségével az ajtólap a kilincs használata nélkül kihúzható – belökhető. A problémás oldal felöl ajtóki- és ajtóbehúzó kapaszkodó alkalmazása indokolt. A zárfogadó akadálymentes nyomógombbal üzemeltethető legyen, a funkcióját felirat ismertesse. Az impulzusnyitású elektromos zárfogadó azon az elven működik, hogy a nyomógomb lenyomását követően a zárfogadó elfordul, mozgathatóvá téve az ajtót. A nyitás időkorlát nélküli az ajtó kinyitásától a becsukódásig, így ez a lassabb például kerekesszéket használók számára is ideális megoldás.

     impulzus nyitású elektromos zárfogadó

  • Kilincs nélküli, fogantyúkkal működtetett ajtónyitási módszer a görgős zárnyelv alkalmazása mely a legegyszerűbb megoldás.

 

[spoiler title=”Jogszabályi hivatkozások” open=”0″ style=”2″]

A 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) című jogszabály 2012. áprilisi állása szerint:

61. § (4) Akadálymentes közlekedés céljára új épületek esetében a küszöb legfeljebb 20 mm magas és lekerekített lehet. Meglévő közhasználatú épületek esetében az ennél magasabb küszöböt lejtős kialakítással kell ellátni.”

62. § (6) Az akadálymentesség érdekében az ajtó beépítését úgy kell megtervezni és megvalósítani, hogy az ajtó azon az oldalán, ahová nyílik, a zárszerkezet felőli részen legalább 55 cm széles, a másik oldalon legalább 30 cm széles szabad sáv legyen biztosítva a nyílás tokbelméretén felül. Az ajtó pánt felőli oldalán a burkolt falfelülettől való távolság legalább 10 cm legyen.

(10) Akadálymentes használatra könnyen kezelhető, nagy erőkifejtést nem igénylő nyílászárókat kell beépíteni, szükség esetén automatikus nyitást biztosítva.

(11) (…) A sérülésveszély elkerülése érdekében a nagy üvegezett felületeket, üvegajtókat 1,00–1,50 m magas sávban érzékelhető jelöléssel kell ellátni.”

[/spoiler]

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.