Mosdó akadálymentesítés

kedvelt-akadalymentes-szaniterek-akadalymentes-mosdo-segedlet

 

 

 

 

Mosdó akadálymentesítésAz akadálymentesített mosdókagyló az akadálymentesített WC-csészével együtt található, tehát nincs külön akadálymentes mosdó helyiség.

A hagyományos mosdótól egy akadálymentes mosdó annyiban tér el, hogy az akadálymentes mosdó alá egy kerekesszékkel be kell tudni gördülni azaz ülni, pont úgy mint egy asztalnál.

Előírás alapján az akadálymentesített mosdó kialakítása elől homorú (konkáv) peremű, ami azért szükséges, hogy a beállást követően a perem félig körülvegye a hasfalat.

akadalymentes_mosdo_csaptelepTévhit, hogy az akadálymentes mosdónak dönthetőnek kell lenni. Az akadálymentes mosdók között vannak mechanikusan és pneumatikus döntőberendezéssel ellátott kivitelek. Bár a döntő berendezés a mosdó magasságának állításával megkönnyítheti például az arcmosást mivel ledöntött mosdó fölé könnyebben tud a kerekesszékes személy odahajolni, de a felhasználók véleménye szerint felesleges funkció. Az akadálymentes mosdók fali rögzítésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a stabilitásra. Mivelhogy az ilyen mosdók nagy terhelésnek lehetnek kitéve, hiszen a mankót vagy botot használók támaszkodhatnak is rá, fokozottan kell ügyelni a megfelelő felrögzítésre és a teherbíró anyagminőségre.

 

ITINTRAC12_infra_csaptelepIT414_Orvosi_CsaptelepSzükséges még önelzáró, 

infra csaptelep vagy orvosi keverőkaros csaptelep alkalmazása a minél nagyobb körű felhasználhatóság érdekében. Elvárás még, hogy a melegvíz forrázásmentes hőfokú legyen. Ennek érdekében vagy forrázásgátló csaptelepet kell alkalmazni, vagy biztosítani kell egy termosztatikus keverő a víz megfelelő hőmérsékletéhez. 

reszletek1-1

 

A kerekesszékes beálláshoz nélkülözhetetlenül fontos az alsó magasság beállítása, hogy a térdek kényelmesen elférjenek ez kb. 70-75 centiméter. Ezáltal a mosdó felső pereme 86-88 centiméterre esik. Léteznek állítható magasságú mosdók az igényesebb elvárások kielégítésére. Dönthető mosdó telepítése főleg egészségügyi intézményekben javasolt, azonban általában az akadálymentes mosdó fixen szerelt.

falba-sullyesztett-mosdo-szifonA mosdó alá történő beállást és az alatta végzett manővereket korlátozhatja a mosdószifon, ennek kiküszöbölésére falsík- előtti, mögötti vagy flexibilis szifon alkalmazása javasolt.

Az ülő és az álló ember számára is megfelelő megoldás, az akadálymentes mosdó felső részétől kezdődő kb. 180 centiméter magas síktükör elhelyezése, természetesen léteznek dönthető tükrök is.

Rehabilitációs intézményekben és kórházakban igény szerint a mosdó mellé kapaszkodók is felszerelhetők.

Az akadálymentes mosdó környékén, 90 -110 centiméter akadálymentes elérési magasságba elhelyezendő a normál WC-kben is megtalálható kiegészítők, például: fedél nélküli vagy billenőfedeles hulladékgyűjtő, akadálymentesen igénybe vehető papíradagoló, könyökkaros vagy nagygombos szappanadagoló, illetve meleglevegős kézszárító.

IT6050T_donthetotukorfali-rozsdamentes-hulladekgyujto

 

rozsdamentes-fedeles-polirozott-intim-hulladekgyujto

 

 

reszletek1-1

 

 

 

Akadálymentesítés kerekesszékesek részére

 

Akadálymentesítés látás- és hallássérültek részére

Partnereink

  • Hiba történt: a hírcsatorna nem elérhető. Később próbálkozzunk újra.